NEUROLOOG

Wat is een neuroloog? Alles over deze functie

Een neuroloog is een arts die gespecialiseerd is in hersenziekten, zenuwziekten en aandoeningen van de spieren en het ruggenmerg. Als neuroloog onderzoek en behandel je patiënten met diverse neurologische symptomen, waaronder hoofdpijn, verlies van kracht in een ledemaat, zichtproblemen of een stoornis in de mobiliteit. De meeste patiënten in het portfolio van een neuroloog worden vanuit de huisarts doorverwezen.

 

Wat doet een neuroloog?

Als neuroloog ben je werkzaam in een medische omgeving en bestaat je werk uit drie hoofdtaken: onderzoek, diagnose en behandeling. Ziektes en aandoeningen waar je als neuroloog veelvuldig mee te maken krijgt, zijn:

  • verschillende vormen van hoofdpijn, waaronder migraine, spanningshoofdpijn en clusterhoofdpijn;

  • hersenaandoeningen, zoals epilepsie en de ziekte van Parkinson;

  • zenuwbeknellingen als gevolg van het carpaal tunnelsyndroom;

  • hersenbloedingen en subarachnoïdale bloedingen;

  • Multiple Sclerose, bij veel mensen bekend onder de afkorting MS;

  • hersenletsel als gevolg van een trauma, zoals een ongeluk;

  • goed- en kwaadaardige tumoren in de hersenen;

  • cognitieve klachten die optreden na een hartaanval.

Neurologen hebben diepgaande kennis van neurologische aandoeningen en maken tijdens hun werk gebruik van gespreks- en diagnosevaardigheden, medische kennis en diverse medische materialen, waaronder de CT-scan, de MRI-scan en duplexonderzoek.

Het werk van een neuroloog bestaat onder meer uit de volgende onderdelen:

Gesprekken met de patiënt

Luisteren is een belangrijk onderdeel van het werk als neuroloog. Om erachter te komen wat een patiënt mankeert, moet je immers doorgronden wat er aan de hand is. Dat doe je tijdens een eerste gesprek, maar ook tijdens het verdere behandeltraject. Door goed te luisteren naar de omschrijving van de symptomen van de patiënt, zet je als neuroloog een belangrijke eerste stap richting diagnose en behandeling.

Lichamelijk onderzoek

Nadat een neuroloog de symptomen van de patiënt heeft aangehoord, voert hij of zij doorgaans een lichamelijk onderzoek uit. Tijdens dit onderzoek kijkt de neuroloog goed naar de manier waarop het lichaam functioneert. Hieruit kan worden afgeleid of de functies van de hersenen en de zenuwen op orde zijn. Vaak wordt er tijdens zo'n lichamelijk onderzoek ook gebruik gemaakt van medische hulpinstrumenten, zoals een reflexhamer en een stemvork.

Soms is een lichamelijk onderzoek niet genoeg en moet er zogenaamd spierzenuwonderzoek worden verricht. Dit wordt ook wel EMG genoemd. Hierbij wordt met elektronische apparatuur aangetoond of er een ziekte te bespeuren is in de zenuwen of de spieren.

Naast de EMG maakt een neuroloog zo nodig ook een hersenfilmpje. Hiermee kan bijvoorbeeld epilepsie worden opgespoord. Zo'n filmpje wordt een EEG genoemd. Voor andere ziekten, waaronder zenuw- of hersenvliesontsteking, wordt gebruik gemaakt van een ruggenprik. En met een MRI of CT-scan kan een hersentumor of een hernia worden opgespoord.

Diagnosticeren en behandelen

Op basis van het gesprek met de patiënt en het daaropvolgend lichamelijk onderzoek, wordt door de neuroloog een diagnose gesteld. Dat wil zeggen dat de neuroloog klinisch vaststelt of de patiënt een neurologische aandoening heeft en zo ja, welke aandoening dit is.

Op basis van de diagnose ontwikkel je als neuroloog een passend behandelplan. Voor veel aandoeningen bestaan algemene behandelplannen, maar een behandeling is ook altijd maatwerk. Dit is afhankelijk is van de ernst van de aandoening, de gezondheid van de patiënt en diverse andere variabelen. Soms bestaat een behandeling uit medicatie, soms uit therapie en soms uit een operatie of andere vorm van behandeling.

Samenwerken met medische professionals

Als neuroloog werk je veel zelfstandig, maar ben je ook regelmatig actief in teamverband. Zo heb je veel contact met de huisarts van een patiënt, omdat deze mensen doorverwijst en je vervolgens samen het dossier van de patiënt bespreekt. Ook kom je tijdens je werk dagelijks in aanraking met neurochirurgen, orthopedisch chirurgen, fysiotherapeuten, revalidatieartsen, logopedisten en natuurlijk ook verpleegkundigen, verzorgenden en ondersteunend ziekenhuispersoneel.

In dat laatste geval gaat het zowel om medisch als niet-medisch personeel. Denk bijvoorbeeld aan medisch assistenten, stagiairs, artsen in opleiding en medewerkers die verantwoordelijk zijn voor jouw agenda en planning en de ontvangst van patiënten op de afdeling.

 

Waar werkt een neuroloog?

Wil jij neuroloog worden? Dan kom je meestal te werken in een ziekenhuis. Soms in Nederland en soms ook daarbuiten, want je opleiding is grotendeels Engelstalig en je kunt dus overal terecht. Toch zijn er ook veel neurologen die niet in een ziekenhuis actief zijn, maar in een privékliniek, een neurologisch centrum of op een medische universiteit. In dat laatste geval is de neuroloog vaak doctor of hoogleraar en verricht hij of zij niet alleen uitvoerend werk, maar ook wetenschappelijk onderzoek.

Je bent als neuroloog veel actief op de polikliniek, de spoedeisende hulp (SEH), de afdeling Neurologie en de afdeling EEG. Voor al deze afdelingen geldt dat een neuroloog een onmisbaar onderdeel vormt van het medische team.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb